In de nabije toekomst gaat de Brabantse Brandweer drones inzetten bij calamiteiten. De ervaringen daarmee in Twente zijn positief. Nog een laatste handtekening, dan kunnen de brandweerkorpsen Midden-Brabant en West-Brabant van start met de drones. Het onbemande vliegtuigje gaat op korte termijn de lucht in om levens te redden. Dat meldt Wilbert Kleijer, voorzitter van de projectgroep, aan het AD.

Trappelen

De brandweer in Brabant heeft er zin in en staat ‘te trappelen’ om met de drones aan de slag te gaan. De mini-vliegtuigjes moeten brandweerlieden helpen met blussen en met het redden van mensenlevens. In Twente is inmiddels de eerste drone al in functie . “Ook wij kunnen straks voor een paar tientjes de lucht in”, meldt Kleijer.

Brandhaard

De voorzitter van de projectgroep verwacht dat de drones, die uitgerust zijn met camera’s, flink kunnen helpen tijdens de bestrijding van met name natuurbranden. Met behulp van warmtebeelden kunnen de drones waarnemen waar de brandhaard zich precies bevindt en welke wegen daar naar toe nog beschikbaar zijn.

Verwachtingen

De drones scheppen veel verwachtingen, want het duurt niet lang meer of de drones kunnen ook zelfstandig gebouwen in. Dat is een observatiemethode die veel veiliger is dan wanneer mensen dat doen. De brandweer heeft op dit moment acht bestuurders die met de onbemande vliegtuigjes overweg kunnen.

0 Reacties

    Plaats een reactie